Ras beschrijving

 

 

Hollandse Herder Korthaar

Wat is een Hollandse Herder?


De Hollandse Herder heeft maar een beperkte bekendheid, ook in ons eigen land zijn veel mensen die het ras niet kennen. Eigenlijk gek voor een ras wat zoveel te bieden heeft.
Een Hollandse Herder is een Intelligente hond. Hij is gevoelig, trouw en gehecht aan zijn gezin. Hij is zelfstandig maar met een consequente begeleiding prima leert te gehoorzamen. Hollandse Herders hebben veel beweging nodig en ook geestelijke uitdagingen nodig. De hollandse herder past prima bij een sportieve stabiele eigenaar, die de hond rustig maar duidelijk leiding geeft en dingen met de hond wilt ondernemen.

Ontstaan geschiedenis

De Hollandse Herder is een authentiek oer Hollands ras. Vroeger had men op het platte land bij boeren en herders een veelzijdige hond nodig. "een manusje van alles" dat weinig eisen stelde en aanpaste aan het harde karige bestaan van die tijd.

In een catalogus van 1878 werd voor het eerst een melding gemaakt van een Hollandse Herdershond
Hiermee werd eigenlijk de basis gelegd, voor een groot misverstand, want men bedoelde eigenlijk "Nederlandse Herdershond" Deze honden kwamen het meeste voor in Brabant, het Gooi, in Drenthe en op de Veluwe. En dus niet in Noord en zuid Holland.
op 12 Juni1898 kreeg de Hollandse Herder een eigen rasvereniging, en vond in Utrecht plaats, van de Nederlandse Herdershonden club (NHC). die daarmee de oudste rasvereniging is van een Nederlands ras. Men stelde statuten vast even als ras punten.

De Hollandse herder werd in het begin van de 19e eeuw al gebruikt om schaapskuddes te hoeden.
Hij loopt hoofdzakelijk naast de schapen en niet erachter dat is Schapen drijven wat we veelal bij border colli's zien dat zijn dus drijvers.
toen einde van de 19e eeuw steeds meer schaapskuddes verdwenen, raakte hij de belangrijkste functie kwijt.
Het ras werd daarna ook gebruikt voor het leger en politie.

Tegenwoordig wordt de Hollandse Herder gehouden als actieve huishond maar ook als werkhond.
In allerlei verschillende richtingen. zoals politiehond, Reddingshond, Hoeden met schapen ,Aggilty, Obiedence, Speuren, Showen er zijn zoveel manieren tegenwoordig om lekker actief bezig te zijn met je maatje.

De Hollandse herder behoort tot ras groep 1 Herders en Veedrijvers
en worden gemiddeld ongeveer 12 jaar.

In het kort

De Hollandse Herder is een alerte, bewegelijke hond die zeer gericht is op mensen. Hij is gehoorzaam, maar legt daarbij een grote mate van zelfstandigheid aan de dag. Dit kan voor sommige voor eigenwijs doorgaan. Hij mag niet snel ergens van onder de indruk zijn, de herder moet tenslotte van hem op aan kunnen, en dat kan niet met een hond die snel uit evenwicht te brengen is.
Waar men rekening mee moet houden met aanschaf van een Hollander is wat voor hem belangrijk is dat de training afwisselend gehouden wordt. Hollandse Herder heeft een sterk territoriumdrift , en zal de eigendommen van de baas verdedigen. Hij wil graag werken voor zijn baas

Een Hollander heeft heel snel door wat functionele commando's zijn en wat niet. Zo zal hij op een gegeven moment gaan anticiperen op commando's. zeker wanneer steeds de zelfde oefeningen herhaald worden. Als hij het niet zinvol vindt zal hij de oefeningen traag gaan doen of helemaal niet.
vandaar ook veel afwisselen en leuk blijven houden.
Een liefde volle consequente opvoeding maakt de Hollander een hele fijne trouwe makker

Karakter eigenschappen
Aanhankelijk, gehoorzaam, waakzaam, volgzaam, leergierig, paraat, trouw en betrouwbaar, weinig eisend, groot uithoudingsvermogen, blijft fitaal tot op hoge leeftijd, steeds oplettend, actief en begaafd, niet snel onder de indruk maar wel gevoelig voor stemmingen.

Maak jouw eigen website met JouwWeb