Epilepsie

Wat is epilepsie bij honden?

Allereerst is het goed om te weten dat epilepsie bij een hond relatief vaak voorkomt. Het is een neurologische aandoening waar een hond behoorlijk veel last van kan hebben. Op het moment dat er sprake van een epileptische aanval is, vindt er een ontsporing van de hersenactiviteit plaats. De hersenen van de hond functioneren tijdelijk niet meer goed, waardoor er een ontlading in de hersenen ontstaat.

Deze ontlading zorgt uiteindelijk voor een typische epileptische aanval. Je hond kan hierbij neervallen, je hond kan hierbij schokkende bewegingen maken en je hond heeft hierbij zijn eigen bewegingen niet meer onder controle. Het is dus goed mogelijk dat hij allerlei rare bewegingen met zijn poten gaat maken.

Hoe vaak en met welke intensiviteit een epileptische aanval plaatsvindt, is afhankelijk van de ernst van de neurologische aandoening. Sommige honden hebben hier eens in de zoveel dagen last van, terwijl er ook honden zijn die hier eens in de zoveel jaar last van krijgen. Zoals gezegd is een dergelijke aanval onwijs vervelend en angstig om te zien. Het doet pijn om je hond te zien lijden en je voelt je machteloos. Door je goed in deze aandoening in te lezen, kan je gelukkig op de juiste manier gaan handelen. Daardoor maak je een dergelijke aanval voor je hond iets draaglijker.

Epilepsie bij een hond kan onderverdeeld worden in twee varianten: secundaire epilepsie en primaire epilepsie. Bij de primaire epilepsie vindt de aanval plaats zonder een duidelijke oorzaak; een dergelijke aanval kennen we ook bij mensen. Een epileptische aanval wordt als een primaire epilepsie aanval gezien indien uit onderzoek niet duidelijk blijkt waar de aanval vandaan komt. Het is ook mogelijk dat er uit dit onderzoek juist wel een duidelijke oorzaak komt; in dat geval is er sprake van een secundaire epileptische aanval. Deze aanval gaat gepaard met andere gezondheidsproblemen bij de hond:

  • Ernstige aandoening aan de lever.
  • Ernstige aandoening aan de nier.
  • Een te laag suikergehalte.
  • Hersenaandoeningen, zowel tumoren als infecties.
  • Vergiftigingen.

Maak jouw eigen website met JouwWeb