De Kleur of wel de brintle

 

Stroom (ook: "Gestroomd") is een zeer onderscheidend vachtpatroon bij honden, wat leidt tot een gestreept vachtpatroon.

Honden met stroming produceren strepen van donkere eumelanine in hun vacht, die zichtbaar worden in de gebieden met lichte phaeomelanine. Gestroomd wordt overgeërfd via de K-locus.

 

De K Locus (Dominant zwart) vachtkleurtest bepaalt op betrouwbare wijze of een hond een van de volgende genotypen heeft op de K-locus:

KBR/KBR

Deze hond draagt twee exemplaren van KBR die expressie van het agouti-gen (A-locus) voorkomt en de productie van vaste eumelanine (zwart pigment) in gepigmenteerde delen van de hond mogelijk maakt. De vachtkleur van deze hond is echter ook afhankelijk van zijn genotypen bij de E- en B-genen. Deze hond zal overgaan KBR aan 100% van zijn nakomelingen.

 

Interpretatie: Geen agouti-uitdrukking toegestaan KBR/ ky

Deze hond draagt één exemplaar van KBR en één exemplaar van ky die expressie van het agouti-gen (A-locus) voorkomt en de productie van vaste eumelanine (zwart pigment) in gepigmenteerde delen van de hond mogelijk maakt. De vachtkleur van deze hond is echter ook afhankelijk van zijn genotypen bij de E- en B-genen.

Deze hond zal overgaan KBR  tot 50% van zijn nakomelingen en ky aan 50% van zijn nakomelingen.

 

Interpretatie: Geen agouti-uitdrukking toegestaan (drager) KY/KY (gele kleur)

Deze hond draagt twee exemplaren van KY die de expressie van het agouti-gen (A-locus) mogelijk maakt, wat kan resulteren in een verscheidenheid aan vachtkleuren, waaronder sable / fawn, tricolor, tan points, zwart of bruin. De vachtkleur van deze hond is echter afhankelijk van zijn genotypen bij de E-, A- en B-genen. Deze hond zal overgaan KY aan 100% van zijn nakomelingen. 

hieronder zie je een schema hoe de vererving werkt.

 

Dus fenotypisch zwarte honden die homozygoot KBR/KBR zijn, kunnen uit deze paring vallen.
Er kunnen fenotypisch zwarte honden zijn met heterozygote genotype kBR/Ky (Gele drager).
Fenotypisch gele honden die homozygoot zijn Ky/Ky kunnen vallen.

Als u de frequentie van de karakteristieke dragers in de 4 velden telt, kunt u dit direct gebruiken in de waarschijnlijkheid van dit optreden:

1x KBR/KBR –> 1 van 4 velden nakomelingen –> 25 % deze zijn 100% gestroomd

2x KBR/Ky –> 2 van 4 velden nakomelingen –> 50 %  Deze zijn ook altijd gestroomd 

1x Ky/Ky –> 1 van 4 velden nakomelingen –> 25 % deze heeft geen stroming

De stroming is het zwarte haar niet de lichte strepen.

En je ziet dus ook dat de honden die KBR/KBR  en honden die KBR/Ky zijn deze honden zijn altijd sowieso gestroomd. alleen een KBR/Ky hond is altijd een drager van het gele Gen.

Testen op een vachtkleur is een ingewikkelde eigenschap, waarbij meerdere verschillende genen worden gecombineerd. En kan er wel eens iets fout gaan met deze testen.

Maak jouw eigen website met JouwWeb